Nak Link mp3 Meera boleh tak?^ ^

Posted by Mira Rasidi | 29 May 2012 | 2 Comment
|
|
V
Dari Haizureen


 Usya-2 dekat shoutbox ada yang bertanya macam kat atas tuh. Hmm.Apa lagi. Meera  pown teros buat muka macam adik comel kat bawah nih-->
***Oishhh...Kalau dah bagi senyum macam nih, sampaikan pipi ternaik-naik hingga  nak tertutup bijik mata tuh....,Maksudnya, tanda setuju lah tuh.

-->Wahai adik Faizureen semestinya boleh ajer. Heheh

Ohye. Dah alang-2  ada yang bertanya, dengan senang hati meera nak berkongsi dengan korang jugak .*AHA.~~ Kepada yang tak tahu link mp3 apa yang diminta adik manis nih..,Cepat. Cepat. Meera nak jelaskan kat korang nih.Errr...Bila korang bukak jer blog meera nih mesti korang akan dengar alunan musik piano kat blog meera nih kan. Hah. Untuk pengetahuan korang, Alunan musik nih adalah  daripada lagu without word iaitu salah satu sountrack  drama korea/japan yang berjudul You're Beautiful. So. Without word piano version nih lah yang di tanya oleh adik manis nih.^ ^


Orait. Meera ada sediakan linknya. Seperti yang diminta oleh adik manis nih.Bagi yang berminat, just Copy Paste sahaja, yup-->

SCM Music Player
http://youtu.be/jWOvwvNKAAM

Youtube Player
<object width="160" height="25"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/jWOvwvNKAAM?fs=1&amp;autoplay=1&amp;hl=en_US&amp;rel=0&amp;color1=ffffff&amp;amp;color2=ffffff " /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><embed src="http://www.youtube.com/v/jWOvwvNKAAM?fs=1&amp;autoplay=1&amp;hl=en_US&amp;rel=0&amp;color1=ffffff&amp;amp;color2=ffffff " type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="160" height="25"></embed></object>

MP3 Player

<center><object type="application/x-shockwave-flash" javascript:void(0)data="http://flash-mp3-player.net/medias/player_mp3_mini.swf" width="160" height="20">
   <param name="movie" value="http://flash-mp3-player.net/medias/player_mp3_mini.swf" />
   <param name="bgcolor" value="#ffffff" />
   <param name="FlashVars" value="mp3=http://irondj.net/mix/file/19233/You_re_Beautiful_OST_-_10.________Without_Words__Piano_version.mp3&amp;autoplay=1&amp;bgcolor=ffffff&amp;loadingcolor=fff0ff&amp;buttoncolor=ffc2e8&amp;slidercolor=c2c2c2" /></object></center>


P/s: Korang-2...Mintak jasa baik korang klik nuff & churp-2 meera pulak yup...& jangan lupa roger-2 dekat meera jugak yup.^ ^


PERINGATAN! Sebarang copy paste untuk dijadikan entri haruslah dimaklumkan kepada meera terlebih dahulu & mestilah credit untuk meera . Harap beri kerjasama.TQ.



Freebies: Colourful Polkadots Background versi 2

Posted by Mira Rasidi | 28 May 2012 | Comment

Colourful Polkadots background kali nih meera jumpa dekat sini-->http://www.mycutegraphics.com.
Whooaa....Macam-2 jenis background ada okey.Then, bila dah ada yang nomel-2 tuh meera ambil lah satu untuk touch up &kongsi degan korang. Heheh.

Baiklah. Bagi yang gilakan polkadot macam meera nih, dipersilakan pilih yang mana korang suka yup. Kalau  yang meera sediakan nih tak menarik untuk korang.Di alu-2 kan menjenguk ke http://www.mycutegraphics.com yup. Then, bolehla pilih yang mana yang korang suka yup.^__^

http://i1237.photobucket.com/albums/ff465/meerasidi/ColourfulPolkadotsv21.png

http://i1237.photobucket.com/albums/ff465/meerasidi/ColourfulPolkadotsv23.png

http://i1237.photobucket.com/albums/ff465/meerasidi/ColourfulPolkadotsv24.png

http://i1237.photobucket.com/albums/ff465/meerasidi/ColourfulPolkadotsv25.png

http://i1237.photobucket.com/albums/ff465/meerasidi/ColourfulPolkadotsv26.png

http://i1237.photobucket.com/albums/ff465/meerasidi/ColourfulPolkadotsv27.png


P/s:Muihhh...ambil lah yang mana suka yup.....Mintak jasa baik korang klik Churp-2 meera boleh?




FT Island Jonghun guitar solo paling TERBAIK!

Posted by Mira Rasidi | 27 May 2012 | 2 Comment
Awww... Asal boring jer cari lagu dengar. Asal boring jer cari movie tengok. Ehek. Itulah kerja meera kalau dilanda keboringan. Serius meera tengah dilanda keboringan nih. Mak Abah & adik pulak dah balik Gerik. Anak mamacik meera pulak dah balek kampung. Kalau tak. Ada jugak teman+teman untuk mengomel kan.Nih mengomel dengan mamacik meera jela. KehKeh.

Errr....Bila dah boring, mulalah buat aktiviti wajib tuh kan. Huah. Huah. Dan mulalah  jugak godek-2 dekat youtube tuh. Sambil-2 dok godek , tetiba teringat dekat  Canon Rock version rock yang dimainkan oleh oppa kita ..iaitu.. Jonghun Ft Island..-->Yang layan korea mesti kenal dia.Hihik^ ^* Seriously. Dah banyak kali meera dengar rentak guitar yang dimainkan oleh oppa nih. Memang tak bosan.--> Tengok. Rock pown aku layan. Whateve. Janji i suka u..Huah Huah.

***Kepada korang-2 yang terasa bosan & tak tau nak buat apa hujung-2 minggu nih. Jom kita bersantai sambil tengok video Jonghun oppa nih-->







P/s: Selamat ber-weekend u aulls. Jangan lupa tido awal. Esok kerja. Muahahah

New Navigation Bar Versi 3

Posted by Mira Rasidi | | 8 Comment
Assalamualaikum..
Hye peeps
^  ^

Yeah! Setelah tiga hari menyepi. Hari ini meera berbloggie disebabkan dah rasa lama bebeno tak kongsi tutorial dengan korang. Eh korang. Dah lama kan meera tak bertuto? Almaklumlah dah busy kata ko. Hehek. *Kiranya kalau dah ada masa free nih kena guna sebaik mungkin lah kan. Muahahah

Wahai korang semua. Dah semestinya korang dah baca title kat atas tuh kan? Kalau macam tuh. Jom kita tengok Navigation Bar Versi 3 yang  meera dok gatai-2 tangan tulis kat title tuh-->

SEBELUM HALAKAN CURSOR

 SEMASA HALAKAN CURSOR

Hah macam meera kan? Nak buat jugak?^.^
Dipersilakan meng-Follow STEP yup.


1. Dashboard>Page Element>Add Gadget>HTML/JavaScript

2. Copy kod DI BAWAH & Paste di ruang HTML/JavaScript-->
<style type='text/css'>#polsmenu{margin-top:20px;}#polsmenu ul{border:0;text-align:left}#polsmenu li {display:inline;}#polsmenu li a{background-image:url(URL Background);-webkit-transition-duration:1.0s;-moz-transition-duration:1.5s;-moz-border-radius:5px;-webkit-border-radius:5px;padding:5px 10px 5px 10px;border:1px dashed #808080;font-size:24px;color:#808080;}#polsmenu li a:hover {background:#F778A1;color:#FFFFFF;}
</style>
<div id='polsmenu'><ul><li><a href='URL Page 1'>Tajuk Page 1</a></li>  <li><a href='URL Page 2'>Tajuk Page 2</a></li>  <li><a href='URL Page 3'>Tajuk Page 3</a></li>  <li><a href='URL Page 4'>Tajuk Page 4</a></li></ul></div>

*AAA: URL Background sebelum halakan cursor.
*AAA: Size border.
*AAA: Pattern border. Boleh tukar kepada solid/dashed/dotted.
*AAA: Warna Border.
*AAA: Size Font
*AAA: Warna Font sebelum halakan cursor
*AAA: Warna Background semasa halakan cursor
*AAA: Warna Font semasa halakan cursor
*AAA: Gantikan URL Page korang
*AAA: Gantikan Tajuk Page Korang

#Klik SINI untuk untuk cari warna

3. Save.Cuba tengok jadi tak

P/s: Chaiyok. Chaiyok. Selamat MENCUBA^ ^





Floral Pattern Background

Posted by Mira Rasidi | 22 May 2012 | Comment
Assalamualaikum.
Hye peeps^ ^

Meera mencari ruang -ruang kosong di celah-celah kesibukan untuk entri baru.KhihKhih~~ Disebabkan ruang-ruang kosong tak berapa nak kosong, terpaksalah share background jer dengan korang. Hehe. *Sorryla wahai korang semua.  Nampaknya Meera memang  betol-2 dah dilanda kesibukan. Insyaallah kalau ada masa  free+free+free,..Semestinya akan bertuto dengan korang jer. Kalau malam nih meera free+free+free, malam nih jugak meera bertuto dengan korang.Ngee^ ^

Okeylah. Hari ini meera nak kongsi floral background yang ala-2 vintage gitu . If korang rasa macam dah berkenan dah .Hambiklah. Bagi yang tak berkenan pulak, shuh! shuh! p main jauh-2 sambil ngap-ngap pisang goreng panas. Muahahah

http://i1237.photobucket.com/albums/ff465/meerasidi/floralpatternv11.png

http://i1237.photobucket.com/albums/ff465/meerasidi/floralpatternv12.png

http://i1237.photobucket.com/albums/ff465/meerasidi/floralpatternv13.png

http://i1237.photobucket.com/albums/ff465/meerasidi/floralpatternv14.png

http://i1237.photobucket.com/albums/ff465/meerasidi/floralpatternv15.png

http://i1237.photobucket.com/albums/ff465/meerasidi/floralpatternv16.png

http://i1237.photobucket.com/albums/ff465/meerasidi/floralpatternv17.png

http://i1237.photobucket.com/albums/ff465/meerasidi/floralpatternv18.png




P/s: Ambil sambil senyum  yup.  Mintak jasa baik korang klik Churp-2 Meera jugak^ ^



Cousin Meera pown nak Lukis Doodle jugak~~

Posted by Mira Rasidi | 20 May 2012 | 3 Comment
Hahah. Agak kelamaan tak meng-hupdate blog. Harap maaf. Saya sibok awok. Ngee~~

Auwwwww......Tak sangka. Tak sangka. Cousin meera yang nomel-2 lagi kecik molek & bab-bab lagi macho pown dah berkenan dengan doodle.

Dorang tengok jer meera lukis.Teros mengemukakan soalan yang agak sensasi. KahKah.....

--> "Kakngah macam mana Kak Ngah lukis?Macam mana kak ngah warna?Hahah" by Isya.
--> "Macam mana nak warna?Kakngah lukis. Owang nak warna......" By Aliff

AHAK yang tuhlah soalan sensasinya.

Korang.Korang nak tengok doodle yang diwarnakan oleh dorang setelah bergabung idea? Meh nak tunjuk kat korang. Tapi sebelum tuh kita berkenalan dengan dorang dulu yup.-->

Isya-->Umur:10 Tahun.
-->Err....^ ^

Aliff-->Umur:13 Tahun
-->Promot cameron Highland.

Macam mana?Nomel & Macho tak? Adik beradik dorang nih.^ ^. 
*Memperkenalkan..-->


**Chantek tak? Chantek tak? Nihlah hasil gabungan idea 2 beradik nih....*Hahak. Boleh ambil jadi asistan nih. Muahahah.

P/s: Heheh


Lagu Bertuah Dalam Carta Blog Meera

Posted by Mira Rasidi | 17 May 2012 | 4 Comment
Ada yang bertanya dekat meera .Lagu apalah yang meera guna kat dalam belog meera nih. EHEK~~ Tak sangka. Ada juga yang sehati sejiwa,dua jiwa,tiga jiwa dengan meera nih....KehKeh. Okeylah. Dah ada yang bertanya tuh. Alang-2 meera bagi list teros kat korang lagu apa yang meera pernah guna & tengah guna.

Yeah~~. Lagu Bertuah Dalam Carta Blog Meera. Antaranya:
1.  FT Island Hello Hello Piano
2. AUDIO] 포지션 (Position) - Desperado-->Sorry bahasa campur jadinya.Meera tak tau tajuk sebenar.Hehe
3. [FULL] HTTG OST - Na Na Na [Track 6]
4. Astrid- Tentang Rasa
5. CN  Blue-Love Light
6. Melly Goeslow- Happy Butterfly-->Lagu yang digunakan sekarang & menjadi pertanyaan ramai



AHAH. Semua lagu nih korang boleh search dekat youtube jer erk. Semuanya ada dekat youtube. So. Tak perlulah meera nak bagi linknya kan. Just copy title lagu kat atas tuh. Pastu Paste jer kat kotak search youtube tuh. Nah! Tak sampai bape 2 minit keluar lah lagu yang korang nak tuh.^ ^.


Okey aullss..Itu sahaja. Senyum ^__^

Cara buat Border & Background di Post Title

Posted by Mira Rasidi | 15 May 2012 | 6 Comment


Khih. Khih.~~
Baru jer jap-2 tadi meera kongsi satu tuto dengan korang.
Sekarang. Nak kongsi lagi.
Uissh.Ketamakan dalam mengumpul tutorial terserlah di situ...
.

Ehhh..EHH.Takda kerja nak tamak..Ngee~~.
Sebenarnya. Sudah menjadi rutin untuk meera kalau ada sahaja yang bertanya berkenaan blog ke & apa-2 ke....-->Tapi yang meera tahula., Meera akan cuba menjawab dengan sebaik mungkin. Kalau dah agak macam takot dorang tak faham apa yang meera cuba jelaskan. Meera akan tukar kepada tutorial.

 AHAK. Kiranya tuto kali nih pown nak dikongsikan bersama dengan korang jugak setelah di tanya oleh rakan blogger iaitu Fadhiha Izzati. Kenal siapa itu Fadhiha Izzati? Kalau nak kenal, jom pakat dengan kawan korang,Jiran korang,jiran sebelah umah kawan korang, terjah blog si gadis comel nih-->fadhihaizzati.blogspot.com

Hah. Dah terjah blog dhiha ke? Okey kalau dah. Jom ler ke STEP pulak.....

1. Dashboard> Design>Edit HTML>tick Expand Widget Templates

2. Cari kod ini:(Bagi memudahkan pencarian,tekan Ctrl F serentak.Kemudian Copy Paste kod kat bawah di kotak Find: & tekan ENTER)

DENIM TEMPLATE
.post-title {

MINIMA TEMPLATE
.post h3 {

DESIGN TEMPLATE/SIMPLE TEMPLATE
h3.post-title, .comments h4 {
ATAU
h3.post-title {
ATAU
h3.post-title, h4 {

#Dah jumpa?..Kemudian, cuba korang tengok di bawah kod  yang dicari tadi ,terdapat kod asalkan?.So.Korang DELETE semua kod  yang berada di bawah kod yang dicari  sehingga kod  }  ye.


3. Gantikan pulak dengan kod di bawah di bahagian yang korang DELETE tadi-->
padding: 0 3px 3px;
margin:1.5em 0 .75em;
border: 2px dashed #000000;
text-align:center;
background-image:url(URL Background);

Kod bentuk-bentuk border di sini

}

*AAA: Ketebalan border.
*AAA: Pattern border. Boleh tukar kepada solid/dashed/dotted
*AAA: Warna border.
*AAA: Gantikan dengan URL background yang korang suka.
*AAA: Gantikan dengan kod bentk border yang korang suka. Klik SINI untuk dapatkan bentuk border.

#Klik SINI dapatkan warna yang korang nak.


P/s: Orait. SELAMAT MENCUBA.^ ^

Cara buat button Follow Twitter di Blog

Posted by Mira Rasidi | | 5 Comment


Hye peeps!
^__^

Wooo....Tengah-2 cuaca agak panas  mendung nih, meera nak kongsi satu tuto kepada abang-2, kakak-2, adik-2 yang yang suka ber-tweet-tweet..EHek~~.Seperti title yang dah tertera kat atas tuh, Tak  payah la meera nak jelas apa-2 lagi erk.

Errr..Tapi pastikan korang dah ada account twitter dulula.Pastu boleh la folow twitter meera kat sini--> Follow@mira_APRIL92 .Muahahah~~Tuh pown kalau korang sudi.Dan jugak boleh lah buat button follow twitter tuh.Senang jugak untuk meera & pengunjung lain nak follow twitter korang nanti...Hehe.Betol  tak??



Baiklah.Sebelom mula STEP. Jom tengok contohnya-->
#AHA.contoh Image di atas adalah button follow  twitter meera.Kalau sudi silalah KLIK & Follow yup.Hehek-->Promot jap..Huhu & button  tuh jugakla yang kita nak buat sekarang yer.



STEP

1.  Silalah Klik SINI. Kemudian, korang tick pada Follow. Macam kat bawah nih-->

2. Sroll ke bawah..Dan masukkan username korang  di ruang User. Seperti  ditunjukkan  pada contoh image bawah-->


3. Tekan Enter. Copy kod di sebelah kanan, di bawah button follow. Sepertin contoh ini-->

4. Paste kod yang di copy di ruang HTML/JavaScript.
Cara-2 untuk pergi ke ruang HTM./JavaScript:
Pergi ke Dashboard>Page Elements>Add Gadget>HTML/Javascript

5. Save. 



P/s: Korang.Cuba tengok menjadi tak? Kalau menjadi boleh berFollow-Follow sambil berTweet-Tweet dah.Heheh.





Cara buang Word Verification di Komen

Posted by Mira Rasidi | 14 May 2012 | 2 Comment
Hello.Hello.
Peace!!

Huhh!..Meera mula dilanda kesibukan...Tapi.Disebabkan ingatkan korang. Gagahkan diri kongsi tuto dengan korang.EHEK~~

Hari nih meera nak kongsi tuto yang mudah dengan korang.Dan meera rasa tuto nih pown ramai yang dah tau.-->Oit meera terlambat lah ko.Muahahah**Ahh...!Whateve lah..Janji sharing is caring.Err....Hehek.~~Bagi yang belom tahu tuh,..korang tau tak  faktor yang sering buatkan pengunjung malas komen entri korang bila terpaksa berhadapan dengan word verfication tiap kali nak Publish komen.

Baiklah.Bagi yang tak nak si word verification tuh jom tengok caranya.Kalau  yang suka tuh,just go on yup.:)

1. Dashboard>Settings>Comments

2. Kemudian scroll ke bawah.Dan cari perkataan Show word verification for comments macam dalam image nih-->
Klik untuk image lebih besar

#Kemudian, korang just tick No(seperti contoh image di atas).

3. SAVE SETTINGS. Siap.^ ^


P/s: Okey.Selamat mencuba.Semoga berjaya




Tiny Hand Bow Heart Cursor

Posted by Mira Rasidi | 13 May 2012 | 5 Comment


http://i1237.photobucket.com/albums/ff465/meerasidi/TinyHandPinkBowHeartv1.png

http://i1237.photobucket.com/albums/ff465/meerasidi/TinyHandPinkBowHeartv12.png

http://i1237.photobucket.com/albums/ff465/meerasidi/TinyHandPinkBowHeartv13.png

http://i1237.photobucket.com/albums/ff465/meerasidi/TinyHandPinkBowHeartv14.png

http://i1237.photobucket.com/albums/ff465/meerasidi/TinyHandPinkBowHeartv15.png

http://i1237.photobucket.com/albums/ff465/meerasidi/TinyHandPinkBowHeartv16.png

http://i1237.photobucket.com/albums/ff465/meerasidi/TinyHandPinkBowHeartv17.png

http://i1237.photobucket.com/albums/ff465/meerasidi/TinyHandPinkBowHeartv18-1.png

http://i1237.photobucket.com/albums/ff465/meerasidi/TinyHandPinkBowHeartv19.png

http://i1237.photobucket.com/albums/ff465/meerasidi/TinyHandPinkBowHeartv110.png






"SELAMAT HARI IBU" ^___^

Posted by Mira Rasidi | | 4 Comment
Sementara menunggu hadiah special yang bakal di bawa pulang oleh Kak Long & adik Meera untuk mak,...Meera nak ucapkan......
|
|
V


Especially kepada bonda tercinta+tersayang,Puan Ruziyatul Asma binti Othman.."Selamat Hari Ibu Mak"...
Hmm~~Tak lupa jugak kepada Opah,Mama Cik,Teh,Acu,Mak Long,Mama Ayu,Ateh & semua ibu-2 di seluruh dunia:))


Lagu untuk mak & ibu-2 di seluruh dunia....^ ^--->

Freebies:Lips Background

Posted by Mira Rasidi | 12 May 2012 | 3 Comment

Hye peeps
^ ^

Seperti biasa.Meera sangat bebesar hati kalau sharing is caring dengan korang nih.
Hari nih, meera nak kasi korang background yang baru  sahaja di touch-up jap-2 tadi...

If ada yang berminat hambik-lah~~
Takda syarat-2 berat yang dikenakan.
Just kalau nak ambik tuh wajib senyum macam nih-->^____^ dulu.
Kalau rasa rajin, Klik churp-2 meera pulak.-->Promot jap.HAHAK


http://i1237.photobucket.com/albums/ff465/meerasidi/lipsv12.gif

http://i1237.photobucket.com/albums/ff465/meerasidi/lipsv13.gif

http://i1237.photobucket.com/albums/ff465/meerasidi/lipsv14.gif

http://i1237.photobucket.com/albums/ff465/meerasidi/lipsv15.gif

http://i1237.photobucket.com/albums/ff465/meerasidi/lipsv16.gif

http://i1237.photobucket.com/albums/ff465/meerasidi/lipsv17.gif

http://i1237.photobucket.com/albums/ff465/meerasidi/lipsv18.gif

http://i1237.photobucket.com/albums/ff465/meerasidi/lipsv19.gif




Segmen:Geng Blogger

Posted by Mira Rasidi | 11 May 2012 | 14 Comment
Salam aulss~~
Senyum^___^

Hari nih meera nak join segmen yang dianjurkan oleh Niera. Ehek~~Dah lama meera tak join segmen tuhhh....

Baiklah~~Bagi yang rasa-2 nak join jugak korang boleh klik image kat bawah nih erk.Tarikh tutupnya 12 Mei nih.So.Kalau korang nak join cepat-2 lah yup^ ^...

-->CLICK image untuk join segmen ini

AHA.Sebelom terlupa.If ada yang nak join segmen nih korang kena letak kategori. Kiranya meera dalam kategori Geng Blogger C yer -->Cik Niera.....^ ^

Cara meringankan Laptop/PC

Posted by Mira Rasidi | 10 May 2012 | 12 Comment

Semalam hati Meera  tergerak nak bukak lappy adik meera yang dah lama tak dijenguk tuh. Gamaknya dah berhabuk bersawang berbagai dah.Almaklumlah.Tuan lappynya menetap di asrama,maka agak terabai lah.

Euwww.....~~Sekali ON, Hamboi lembab bebeno. Klik jer mana-2 folder dia malas nak keluar. Paling rasa tak puas hati bila nak bukak Mozilla or Google Chrome,Haishh!Lama betol loadingnya.Buat apalah dok dalam tuh lama-2..Cepatla keluarrr...~~Haishh.Mulala abang Virus nak menjadi  mangsa tuduhan nih.

Di ketika tahap kesabaran meera mula  mencapai zero, semestinya Mr.Google yang akan ku cari. Muahahah.~~Teropong sana.Teropong Sini.~~Akhirnya Meera jumpa caranya.Alhamdulillah. Tuto yang dikongsikan oleh blogger nih sememangnya bermanfaat.Terima kasih kepada mereka.:)


AHA~~Korang nak cuba jugak ?Boleh!Angkat kaki dulu.<--Gurau manja jer.HAHAK
OK. Jom kita pergi kepada STEP nya yup^ ^-->

Cara 1
1.  Pergi butang StartAll Programs>Accessories>System Tools

2. Kemudian,klik Disk Cleanup & klik. So.akan keluar macam nih-->
->contoh<-
#Korang just Klik OK (seperti contoh image di atas) sahaja.Then, tunggu seketika.  


3. Selepas itu, korang Tick box yang perlu di DELETE .Kalau meera, meera hentam klik semua jer.Hehe.Kasi buang segala langau-2 lembab.Ehek~~ Bila dah tick box-2 yang diperlukan tuh, klik OK. Macam contoh kat image bawah nih yup^^-->
 ->contoh<-


4 .Kemudian, klik Delete Files. Macam nih hah-->



Pastu dia akan clean apa yang patut.Then Siap. 




P/s: Jika sayangkan Lappy/Pc korang tuh, cara ini mesti dilakukan setiap hari. Hal ini kerana dapat membuang segala file-2 yang tersave secara automatic tiap kali korang melayari internet ataupun berkongsi file dengan PC lain. Ok Awok??Faham??^ ^Tak susahkan?




Cara 2
1. Pergi butang StartAll Programs>Accessories>System tools

2. Kemudian, cari  Disk Defragmenter & klik. So.Akan keluar macam nih-->

#Seterusnya, Klik Defragment Disk(seperti contoh image di atas) .Tunggu seketika.


4.  Dah siap.Just klik Close okey.


P/s: PERHATIAN! Cara ini korang wajib lakukan tiap minggu.Hal ini  kerana, terdapat file-2 yang terlindung ataupun tidak terlindung yang berpecah belah dalam PC/Laptop korang.



***Untuk mengetahui faktor-2 yang menyebabkan PC/Laptop korang lembab boleh pergi ke entri ini-->KENAPA PC MENJADI SLOW|SEBAB PC MENJADI SLOW.
Melalui entri ini segala persoalan korang akan terjawab.Malah.blogger entri nih turut berkongsi jalan penyelesaiannya.