My Design: (Cartoon Art) Lee Jong Suk w-two worlds

Posted by Mira Rasidi | 21 August 2016 | 1 Comment
Memandangkan aku bosan dan macam takda kerja je sekarang. Aku buat keputusan untuk isi kebosanan aku dengan melukis.  Disebabkan sekarang ni aku tengah sibuk follow drama W-Two Worlds kat channel Oh!K di astro, aku dapat idea nak lukis hero dalam cerita ni. Hohoh.


Original image

Hahah. Comel kan? Comel kan?

Cartoon Art Version


Hmm... Boleh la dari takdo. Hobi wehh. Jangan bash pleaseeee... hahaha

Patahhh kee? Part 1

Posted by Mira Rasidi | 18 August 2016 | Comment
#throwbackstory

Cik fiza(kawan aku) text aku, ajak buat FYP sama-sama. Aku on je. Memandangkan aku punya documentation tak siap sepenuhnya. Dahla second presentation dah dekat ni. 

Fiza, " Babe, U free tak? Jom teman i buat kerja kat luar?"
Aku, "Jom! Bolehla i siapkan kerja i."
Fiza, " Ok. Kejap i pergi rumah u, nanti A**b datang ambil kita. "
Aku, " Alright! Kejap i masak kat u, I ingat nak masak nasi air (bubur nasi makan dengan sup) today."  Bubur nasi memang menu kesukaan aku. Hari-hari makan bubur nasi, aku tak jemu. hoho 😅
Fiza, " Wah! sedaaaappp. Ok babe. Kejap dah sampai i bagitau u."  Fiza memang suka bubut nasi aku masak. Tak syok sendiri. Tapi dia memang sukaaa wehhh.
Aku, " Okay babe."

Tengahari macam tu, Cik Fiza sampai rumah aku.  Pintu aku memang dah terbuka untuk dia. Sementara nak tunggu  kawan kita orang sampai,jamu selera dulu, bubur nasi yang aku masak. Eh. Eh. Lama juga tunggu mat A***b ni.  Sebab dia tiba-tiba last minute ada kerja. Sebab dia nii, sambil belajar bekerja sendiri. Tolong ayah dia punya perniagaan. So kita orang sebagai kawan amat memahami  kalau dia lambat sejam dua tu. 🙄

Selepas sejam lebih menunggu, aku dengan cik Fiza sempat sembang-sembang pasal FYP bagai,  A**B text yang dia dah sampai kat bawah.  Aku dengan cik Fiza  still setengah siap, Sebab selalunyaa,  dia ni janji krik krik. Tapi kali ni awal sikit dari biasa. Hahahh. Kelam kelibut laahaai , siap cepat-cepat. Takut kawan kita orang sorang ni tunggu lama. 

Dekat 40 minit kemudian, aku dengan cik fiza siap. Hahah. Aku pula, barang memang melebihi kemampuan sikit laa. dengan beg lappy, beg sling aku galas silang ke depan, handphone kat tangan.

Aku,"Cepat. Cepat. A**b dah tu tunggu. Kesian pula dia." Padahal dia tak kisah pun kita orang lambat. Kita orang je yang rasa serba salah. Biarkan dia tunggu lama-lama dekat bawah.

Memang kali ini aku jalan laju dan laju. Tak pandang kiri kanan. Laju dan terus laju. Sebab dah lambat. 

Tiba-tiba, sewaktu kau menuruni jalan yang agak condong ke bawah...,  aku merasakan kaki aku lemah, dan  seolah-olah kaki termasuk satu lubang lengkungan yang kecil dan tidak rata. Sekelip mata aku jatuh.  Kaki kiri aku , terpelecok dan terkehel.  Begitu pantas aku jatuh,aku tidak sedari macam mana kaki aku boleh masuk di dalam lengkungan yang sangat kecil tu. Cuma, yang aku ingat sewaktu  nak jatuh, kaki aku memang lemah dan tak dapat nak elak dari lengkungan tu, lalu unstable.

Cik Fiza kelam kelibut juga, bila dia tengok terjatuh dalam keadaan merangkak macam tu. Nasibla takda orang time tuh. Yang ada, aku ,cik Fiza dan housemate aku yang turut serta turun dengan aku. Dia ada kelas time tu.

Nak meraung rasa. Sakitnyaaa, hanya Allah saja yang tahu. Nak juga aku nangis kat situ. Tapi tak terkeluar. Sebab nak control cun. Maluuuuuu.... Kalau depan mak abah, mahu aku nangis teresak-esak dah ni.  Nak jalan lagi sakit. Memang aku tak boleh jalan..... selangkah gerak.. lagi sakit. Sakit yang teramat sakit. Dan bukan dibuat-buat untuk cari simpati. Paling aku nak nangis tiba-tiba aku rasa macam pelik sikit kaki aku, antara metatarsal dan phalangeal yang ada tulang timbul tu, macam berada di kedudukan yang pelik dan jatuh  ke bawah sedikit.


Aku, " Patahh kee? Patahh Kee? Kenapa tulang dia kat bawah , kenapa kaki i nampak pelik? Kaki i sakit sangat . Sakit sangat ni."

Fiza cuba tenangkan, " Eh. Tak kot.  U sakit sebab  urat kot ni. Urat kaki u timbul tu. "

Aku " Tapi, kaki i sakit sangat ni.. Sakit sangaaat. Patah keeee?".........................

P/s: 📖 to be continued....... 


Lagu Cebisan Cahaya untuk pesakit kanser by Almarhum Tunku Jalil

Posted by Mira Rasidi | 05 August 2016 | 2 Comment



Almarhum TJ, One of anak raja yang aku teruja dan kagum dengan sifat peribadinya yang lain dari lain. Sesiapa yang mengenali dan mengikuti perkembangannya melalui Instagram  ataupun Facebook, pasti akan terkesan atas pemergiannya dan termasuk  juga aku yang turut merasakannya.....


Tempoh yang lalu, aku ada terbaca satu statement daripada kawan baik Almarhum TJ iaitu Nomad. Katanya, Almarhum ada memintanya mencipta sebuah lagu khas untuk dihadiahkan buat ayahanda dan bondanya. 
Menariknya,Almarhum meminta penyanyi itu mencipta lagu istimewa tersebut untuk menyampaikan luahan agar penyakit yang dihidapinya itu tidak mendatangkan kesedihan dalam kalangan keluarga.
Walaupun sahabatnya telah tiada, Nomad menjelaskan dia tetap akan menunaikan hasrat terakhirnya Almarhum untuk menyerahkan lagu berkenaan kepada pihak keluarganya selepas selesai menjalani rakaman kelak.

Lagu tersebut dicipta berdasarkan permintaan Almarhum yang tidak mahu ayahanda dan bondanya bersedih. Sebaliknya, biarlah Almarhum sendiri yang menanggung keperitan sendirian. Saya amat terkilan meskipun lagu itu telah siap, tetapi hanya sempat memperdengarkan satu para sahaja kepadanya. Waktu itu, saya tidak sampai hati untuk memperdengarkan keseluruhan lagu tersebut,” 
“Buat masa ini saya masih belum ada kekuatan untuk merakam lagu tersebut. Selepas emosi stabil nanti barulah saya meneruskan proses rakaman. Disebabkan Almarhum juga merupakan peminat Datuk Siti Nurhaliza, saya amat berbesar hati andai beliau berminat untuk menyanyikan lagu berkenaan. Hanya ini kenangan terakhir yang boleh saya simpan bukan sahaja untuk diri sendiri, tetapi buat keluarganya,” - Nomad.  
Credit to Kosmo Online 
--------------

Semalam, aku ada membaca satu artikel dari 
utusan.com.my , almarhum TJ sempat menghasilkan lirik lagu khas untuk pesakit kanser. Lirik lagu ini dihasilkan oleh almarhum ketika hujung hayatnya tentang harapan dan pengalaman ketika menentang penyakit kanser yang dihidapinya.Lagu berjudul "Cebisan Cahaya" ini bakal dinyanyikan oleh penyanyi veteran yang berasal dari Johor iaitu  Ayai atau nama sebenar Zaharuddin Kamaruddin. 

Untuk lagu ini, Awi Rafael diberi tanggunjawab dan kepercayaan oleh ayahanda Almarhum TJ sendiri untuk merealisasikan hasrat anaknya itu.  Menurut Awi Rafael, dia mendapat berita baik sejurus selepas dia sembuh dari  kecederaan akibat kemalangan dan dia merasakan setiap kejadian yang berlaku kepadanya, ada hikmahnya apabila mendapat peluang berkhidmat untuk keluarga diraja Johor.  Selaku komposer, dia dapat rasakan lagu ini bakal menyentuh hati sesiapa sahaja yang mendengarnya kerana penceritaannya tulus dari hati seorang putera raja kesayangan ramai yang terkenal dek budi pekertinya yang tinggi. 

“Jujur saya katakan, ketika membuat gubahan lagu untuk karya ini, hati saya tersentuh mendengarnya. Perjuangan almarhum dalam menentang kanser amat dikagumi,”-  Awi Rafael

Justeru Awi Rafael berharap, sentuhannya dalam menyempurnakan hasrat Tunku dapat disampaikan dengan baik dan memberi sedikit sumbangan kepada komuniti atas rasa tanggungjawab sosial. 

P/s: Waiting.... 

Selamat Hari Pahlawan, Abah

Posted by Mira Rasidi | 01 August 2016 | 2 Comment
Semalam, 31 Julai 2016 merupakan tarikh khusus untuk meperingati pahlawan di seluruh Malaysia. Hari Pahlawan ini bagi mengenang jasa semua pasukan keselamatan tidak kira tentera atau polis sebelum dan selepas Malaysia merdeka.

Dan aku....., memang dah set reminder siap-siap tarikh yang paling penting untuk abah. Hmmm.....Yess! Abah bekas tentera dan pernah berkhidmat sebagai tentera dari zaman dia muda-muda bujang segak bergaya sampai kahwin, anak dua. Tetapi time umur aku dua tahun dan kak long lebih kurang umur 6-7 tahun, abah decide  berhenti dari tentera.

*Aku pun kurang pasti sangat kenapa abah berhenti. Sebab time tuh aku kecik lagi. Masa tuh pun belum ada lagi pencen-pencen ni... Bila tanya abah kenapa berhenti, dia kata, "abah dah penat pegang senapang...". Hahaha. Jawapannnn .....! Kelakooo pun ada. Abahh.. Abahh.. Banyak berahsia. 

Koranggg. Anak polis, anak tentera & seangkatan dengannya..., mesti pernah rasa...kan macam mana abah korang tinggalkan korang kat rumah dengan mak. Lepastuh takda geng nak main  masak-masak. Takda orang bawakkan pergi playground and keluar jalan-ii without abah. Kadang-kadang nak pergi jalan-jalan..., belum tentu korang boleh main pilih je tarikh yang korang nak, ikot suka. Sebab..., memang kena ikut tarikh abah cotttttiiiiiii. 😅; Tidur malam-malam pula memang dah selalu without abah jugak.  Macam aku, dulu, abah balik 2-3 bulan sekali... Bila abah balik.. Macam  ffeeeling tak kenal dia jeeee wehhh.

** Mak aku orangnya, hati cekal... dah biasa kena tinggal dengan abah. Jaga aku & kak long sorang-sorang. survive. .. ; Yupp... Mungkin sebab dia faham. Kerja macam abah memang macam tu. Dia buat semua tu untuk kita orang, bangsa, agama dan negara. Cewahhh!!!

Hmmm.... Sekarang dah lebih 20 tahun abah tinggalkan tentera tak silap aku.  Tapi semangat pahlawan dia tuhhh always ada wehhh. Kalau tengok rancangan TV mengenai  sejarah tambah-tambah sejarah Malaysia.....,  Excitedd semacam je dia tengok. Tambah pula,  ada  rancangan bersangkut-paut dengan ketenteraaann...Lagilahhh dia terujaaaaa...... Nak tukar channel lain? Berangan la kau kat situ sampai rancangan tu habis.

Dan  bila, dia tengok rancangan macam INILa.... Dia akan selitkan sikit-sikit pengalaman dia bekerja sebagai seorang tentera. Dan time tuhlaaa kita orang akan tahu sikit demi sedikit rahsia diaaa. Hahaha... Tapi kalau harap nak tahu lebih memang tak dapatla... Sebab style abah, dia akan bercerita apa yang dia tengok kat tv tuh, bersangkut- paut DENGAN pengalaman hidup diaa. Hahha.. So ..kalau nak tahu lebih-lebih. Korang kena tunggu 10x kali tayang rancangan TV berunsurkan patriotik dan ketenteraan baru habis cerita kott.. hoho. Atau kalau nak tahu juga, pandai-pandaila pusing soalan sikit....

Paling aku ingat..., dia pernah cerita kawasan-kawasan yang dia pernah berkhimat, rakan-rakan yang terkorban time tengah bertugas. dan banyak lagi...
Dan dia sangat pandai sejarah. Kalau dengar abah cerita...Haishhh ! Aku terfikir balik , asal laa subjek sejarah aku dulu KO... Hummh. Kalau suruh abah ganti  confirm A++ ni subjek Sejarah aku. Hahahahaha

Kepada Abah dan seluruh pahlawan di Malaysia..,




BTW. Inilah abah kite dulu-dulu 🙈. Abah tak tahu ni . Senyap-senyap je aku ambik gamba mana berkenan taruk dalam ni. Hehehe.







P/s: Lebiuuuuu , Abah. 💖💖💖😘